Επιλογή Σελίδας

Τη νύχτα μεταξύ 5 και 6 Φεβρουαρίου, ένας καταστροφικός σεισμός με επίκεντρο κοντά στην πόλη Gaziantep, στην Τουρκία, έπληξε μεγάλες περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας και της βόρειας Συρίας. Με μέγεθος 7,8 Ρίχτερ, ο σεισμός έγινε αισθητός και σε αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το Ιράκ και ο Λίβανος. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί.

Τη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, ενεργοποιήσαμε άμεσα τις ομάδες έκτακτης ανάγκης στη Συρία, όπου καταγράφηκαν θάνατοι, τραυματίες και ζημιές κυρίως στο Aleppo, Hama, Idlib, Latakia, and Tartous.
Έχουμε ενεργοποιήσει μια κινητή μονάδα με ιατρούς, νοσηλευτές / μαίες και έναν υπεύθυνο καταγραφής δεδομένων στο νότιο τμήμα της επαρχίας Idlib, ενώ τρεις ιατρικές μονάδες που αποτελούνται από ιατρούς, νοσηλευτές και έναν υπεύθυνο καταγραφής δεδομένων βρίσκονται στην επαρχία της Hama. Στηρίζουμε επίσης το Νοσοκομείο της Hama, όπου φτάνουν πολλοί τραυματίες και στο οποίο σημειώνεται έλλειψη φαρμάκων και ιατρικών ειδών.

Στην επαρχία Idlib, φτάσαμε στο Hamdaniyeh και στην πόλη Sinjar, όπου ο πληθυσμός είναι ήδη εξαντλημένος από τα δώδεκα χρόνια συγκρούσεων, την έλλειψη βασικών υπηρεσιών και την εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών όπως η χολέρα. Τα περισσότερα κτίρια, τα οποία έχουνε υποστεί ζημιές από τις μάχες, έχουν καταρρεύσει λόγω των ισχυρών δονήσεων και χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στο δρόμο. Οι κακές καιρικές συνθήκες αυτές τις μέρες απλώς επιδεινώνουν την κατάσταση. Εκτός από τον πολύ μεγάλο αριθμό εκτοπισμένων, ένα από τα κρισιμότερα προβλήματα σε αυτές τις περιοχές είναι η έλλειψη φαρμάκων και ιατρικών ειδών, μαζί με τη χρόνια έλλειψη βασικών υπηρεσιών και την δύσκολη πρόσβαση σε δομές υγείας. Υπάρχει επίσης άμεση ανάγκη για επισιτιστική βοήθεια και για βασικά αγαθά, όπως χειμερινά ρούχα και μέσα προστασίας από το κρύο.

Στη Συρία, πριν από το σεισμό, σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός υποστηριζόταν από την ανθρωπιστική βοήθεια. Ο καταστροφικός σεισμός επιδείνωσε την κατάσταση για εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε καταυλισμούς, πρόχειρα καταφύγια και ακατοίκητα κτίρια, χωρίς πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες όπως νερό, πρωτοβάθμια περίθαλψη και ηλεκτρικό ρεύμα. Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, με θερμοκρασίες συχνά κάτω από το μηδέν, αποτελούν απειλή για την επιβίωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Η INTERSOS βρίσκεται στη Συρία από το 2019, υποστηρίζοντας τους πιο ευάλωτους ανθρώπους, παρέχοντας πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας. Υποστηρίζουμε επίσης τις τοπικές υποδομές υγείας και διανέμουμε τρόφιμα και βασικά αγαθά

Share This