Επιλογή Σελίδας

Αθήνα, 20 Ιουνίου 2022

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 όλων των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα της INTERSOS Hellas «Εμβόλια για Όλους», μία πρωτοβουλία την οποία υποστήριξαν με συνέπεια και επιμονή το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, οι Γιατροί του Κόσμου και η PRAKSIS.

Η πανδημία από την πρώτη στιγμή απείλησε την δημόσια υγεία και την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος υγειονομικής φροντίδας της χώρας μας. Μεγάλη πρόκληση αποτέλεσε εξαρχής η προστασία έναντι της COVID-19 των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα και δεν διέθεταν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα για να μπορέσουν να εμβολιαστούν.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά την έναρξη της λειτουργίας του προγράμματος «Εμβόλια για Όλους», χάρη σε σειρά παρεμβάσεων, εισηγήσεων και δράσεων, αλλά και την έκδοση τριών διαδοχικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, σχετικών με τον εμβολιασμό των ανθρώπων αυτών που ζουν στην Ελλάδα, δίχως τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Κερδίσαμε μία μάχη, ο πόλεμος όμως συνεχίζεται» επεσήμανε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος “Εμβόλια για Όλους”, ο επικεφαλής της INTERSOS Hellas, Δρ. Απόστολος Βεΐζης, προσθέτοντας παράλληλα ότι «το εν λόγω πρόγραμμα έβαλε τα θεμέλια για να προχωρήσει η όλη διαδικασία του εμβολιασμού κατά της COVID-19 των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα και δεν έχουν χαρτιά. Επίσης, θα αποτελέσει παρακαταθήκη και παράδειγμα αποτελεσματικής σύμπραξης δυνάμεων της Κοινωνίας των Πολιτών».

«Είμαστε υπερήφανοι που υλοποιήθηκε μια τέτοια δράση με κύριο άξονα την συμμετοχή των ίδιων των οργανώσεων των μεταναστών και προσφύγων στην όλη διαδικασία» σημείωσε από την πλευρά της η διευθύντρια του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, κα Άντλα Σασάτη, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι «οι μετανάστες που ζουν σε αυτή την χώρα δεν είχαν συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό του εθνικού σχεδίου δράσης και αυτή την φορά μιλάμε για ένα ζήτημα που αφορά την δημόσια υγεία» και ότι «η σχετική ενημέρωση από την πολιτεία δεν δίνονταν σε καμία άλλη γλώσσα πλην της ελληνικής, ίσως και κάποιες φορές στην αγγλική».

Στην «μειωμένη συμμετοχή» και στον «χαμηλό βαθμό απόκρισης των περιφερειακών αγροτικών δήμων όπου και συναντάται πλέον η μεγαλύτερη συγκέντρωση ατόμων χωρίς τα απαραίτητα διοικητικά έγγραφα», γεγονός που «συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, ο οποίος διαβιεί και εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες, με πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε κατάλληλες υπηρεσίες υγείας» αναφέρθηκε ο επιχειρησιακός διευθυντής των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, κος Αναστάσιος Υφαντής, χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα «Εμβόλια για Όλους» ως «ένα υπόδειγμα άσκησης καλών πρακτικών Δημόσιας Υγείας», χάρη στην «ισχυρή σύμπραξη μεταξύ των μεταναστευτικών, των προσφυγικών κοινοτήτων και των εθελοντικών ιατρικών οργανώσεων».

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι επιβεβλημένο να έχουν πρόσβαση όλοι στην υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι πρόσφυγες την περίοδο της πανδημίας βρέθηκαν μπροστά σε πολλές προκλήσεις. Προκλήσεις που αφορούσαν την ενημέρωση για την πανδημία, την πρόσβαση στο εμβόλιο, την συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή βάση τον νέων δεδομένων που διαμορφώθηκαν. Οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών ανέλαβαν με επιτυχία την ευθύνη για την ενημέρωση των πολιτών τρίτων χώρων μεταναστών και προσφύγων για τον εμβολιασμό» σημείωσε ο συντονιστής κοινοτήτων του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Νικόδημος Μαϊνα Κινυούα.

Το πρόγραμμα «Εμβόλια για Όλους» έδωσε την «ευκαιρία να τονιστεί η σημασία της δημόσιας υγείας και η προσέγγιση της σαν όλον, καθώς επίσης και οι διορθωτικές κινήσεις που χρειάζεται να γίνουν σε επίπεδο πολιτείας προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο επιτυχές το προγραμμα εμβολιασμών κατά της COVID-19» υπογράμμισε από την πλευρά της η συντονίστρια της ιατρικής υπηρεσίας της ΜΚΟ PRAKSIS, Δρ. Νίκη Βουδούρη.

«Η Κοινωνία των Πολιτών – όπως επεσήμανε η προισταμένη του τομέα Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, κα Χάρις Κατσούλη- στάθηκε πάντα αρωγός στις προσπάθειες της Πολιτείας για ίση πρόσβαση στα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην υγεία και ειδικότερα αυτό του εμβολιασμού κατά της COVID-19. Στο πλαίσιο αυτό, είναι όχι μόνο συμμέτοχη, αλλά πρωταγωνίστρια αφού αφουγκράζεται τα προβλήματα και συνδράμει καίρια στην εξεύρεση λύσεων. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από πλευράς μας για την κοινή πορεία που οδήγησε τελικά όχι μόνο στη θέσπιση ενός πλαισίου εμβολιασμού φιλικού στα ευάλωτα πρόσωπα στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο ακόμα περισσότερο η Κοινωνία των Πολιτών, άλλα και στην απρόσκοπτη υλοποίησή του, η οποία θα συνεχιστεί και στο μέλλον χάρη στην κοινή μας προσπάθεια. Ευελπιστούμε στην συνέχιση του σημαντικού έργου της INTERSOS στην κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης των πολιτών για τον εμβολιασμό, που αποδεικνύεται καίριο για την επιτυχία του εγχειρήματος».

«Η Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο ευχαριστεί θερμά τους φορείς που συνέβαλαν στην εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία για τον εμβολιασμό ευάλωτων ομάδων με περιορισμένη πρόσβαση στα δημόσια αγαθά. Η συνεργασία με τους δήμους και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς στόχο έχουν να δημιουργήσουν διαδικασίες που θα παραμείνουν ως πολύτιμη παρακαταθήκη για την προστασία όλων των πληθυσμών, ανεξαρτήτως νομιμότητας ενάντια στην COVID-19» αναφέρεται στην τοποθέτηση της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο.

Το πρόγραμμα «Εμβόλια για Όλους» άνοιξε τον δρόμο και διαμόρφωσε το πλαίσιο για την καταγραφή των ελλείψεων και των παραλείψεων σε έναν πολύ κρίσιμο τομέα της δημόσιας ζωής, αυτόν της Υγείας. Η πανδημία αποτέλεσε μία πρόκληση για όλους μας, στην οποία όμως η Κοινωνία των Πολιτών και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις ανταποκρίθηκε άμεσα, καίρια και αποτελεσματικά, με γνώμονα πάντοτε την προστασία και τον σεβασμό στον Άνθρωπο.

Δεν έχουμε ακόμη, δυστυχώς, κερδίσει την μάχη κατά της COVID-19. Έχουμε συμβάλει, ωστόσο, μέσω της κοινής αυτής προσπάθειας, στην δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να δίνουμε την μάχη με καλύτερα εργαλεία.

Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η ίση πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας για όλους τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων όλων των μεταναστών και των προσφύγων.

Περισσότερα για το πρόγραμμα «Εμβόλια για Όλους – Vaccines for All» εδώ: intersos.gr & vaccinesforall.gr

Share This