Από τις πρώτες μέρες του πολέμου στην Ουκρανία, η INTERSOS ενεργοποίησε τις κινητές μονάδες και ξεκίνησε μια επείγουσα δράση στα σύνορα με την Πολωνία και τη Μολδαβία. Στόχος ήταν η παροχή άμεσης βοήθειας στους χιλιάδες πρόσφυγες που εγκατέλειπαν την Ουκρανία. Από τις αρχές Μαρτίου οι ομάδες βρέθηκαν στην Ουκρανία, πρώτα στο Lviv, στη δυτική περιοχή της χώρας, και στη συνέχεια προς τα ανατολικά, πιο κοντά στην πρώτη γραμμή, όπου η ανάγκη για βοήθεια είναι μεγαλύτερη. Σήμερα, οι κύριες επιχειρησιακές βάσεις της INTERSOS βρίσκονται στις πόλεις Vynnitsia, Odesa, Poltava και Dnipro, από όπου υποστηρίζονται επίσης οι περιοχές Kharkiv, Zaporizka, Donetsk και Mikolaiv.

Τους τελευταίους 12 μήνες, 100.000 άτομα έλαβαν βοήθεια από την INTERSOS στην Ουκρανία, μεταξύ αυτών, 75.000 έλαβαν υπηρεσίες υποστήριξης καθώς ανήκαν σε ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες. Περίπου 10.000 άτομα έλαβαν χειμερινά ρούχα και μέσα προστασίας από το κρύο. Πραγματοποιήθηκαν 3.000  επισκέψεις από τις κινητές ιατρικές ομάδες σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν καλύπτονται από το επίσημο σύστημα υγείας, ενώ 49 μονάδες υγείας υποστηρίχθηκαν με την προμήθεια φαρμάκων και εξοπλισμού για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

Η κρίση της Ουκρανίας αποτέλεσε μια πρόκληση για όλους τους φορείς και οργανισμούς που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια. Η κατάσταση απαιτούσε την άμεση ανταπόκριση όλων των φορέων προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή βοήθειας σε όσους το έχουν ανάγκη. Ένα χρόνο αργότερα, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχουν 17,7 εκατομμύρια άνθρωποι που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθει, 5,4 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι και 8 εκατομμύρια πρόσφυγες στο εξωτερικό.

Η υποστήριξη των αμάχων, η διασφάλιση της πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια, και η αναζήτηση βιώσιμων λύσεων είναι οι συνεχείς προτεραιότητες για όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα. «Η κατάσταση στη χώρα είναι πολύ περίπλοκη. Μια ενεργή σύγκρουση βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ η ασφάλεια δεν είναι δεδομένη, υπογραμμίζει η Alda Cappelletti, Διευθύντρια Προγραμμάτων της INTERSOS καθώς επισκέπτεται την Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2023, «Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις οφείλουν να βρίσκονται εκεί που υπάρχει ανάγκη. Στην πρώτη γραμμή».

 

Share This