Επιλογή Σελίδας

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σε συνεργασία με την INTERSOS Hellas, και την υποστήριξη από το Stichting Vluchteling – SV (Ολλανδικό Ίδρυμα Προσφύγων), υλοποιούν το πρόγραμμα «Protection for All Minors».

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό την εποπτεία και τον συντονισμό του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης («ΕΜΕΑ») της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανήλικων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση, υποστήριξη και ενδυνάμωση ασυνόδευτων ανηλίκων προκειμένου να απομακρυνθούν από επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης και να μεταφερθούν σε επίσημες δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων ή σε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης.

Το πρόγραμμα «Protection for All Minors» καινοτομεί με την εισαγωγή ενός νέου όρου/ρόλου, του λεγόμενου Παραστάτη.

Ο Παραστάτης αναλαμβάνει την καθοδήγηση και την παροχή ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης των ασυνόδευτων ανηλίκων, την διεξαγωγή ατομικών ή ομαδικών συναντήσεων και συνεδριών και την οργάνωση εξωτερικών ομαδικών δραστηριοτήτων ενδυνάμωσης και κοινωνικοποίησης, βασισμένων στις ανάγκες τους, με σκοπό την απομάκρυνση τους από τις επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης.

Το έργο των Παραστατών υποστηρίζεται από μία ομάδα διαπολιτισμικών μεσολαβητών που καλύπτουν τις παρακάτω γλώσσες: αραβικά, φαρσί, ουρντού και μπεγκάλι.

Παράλληλα, οι Παραστάτες έχουν καθημερινή παρουσία στα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου (Άλιμος, Αττική, Πειραιάς), με σκοπό την άμεση ενημέρωση των ασυνόδευτων ανήλικων, οι οποίοι αιτούνται διεθνούς προστασίας.

Ο χώρος υποδοχής των ασυνόδευτων ανηλίκων Urban Safe Space, ο οποίος λειτουργεί καθημερινά 11:00 – 19:00, βρίσκεται επί της οδού Αλκαμένους 11α στον Σταθμό Λαρίσης.

 Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε το 2167001596.

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού δραστηριοποιείται από το 2004 ως μη κερδοσκοπικό σωματείο, με σκοπό την προώθηση και προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών, όπως αυτά ορίζονται στην Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ (ΣΔτΠ- 1989). Διαθέτει εμπειρία και εξειδίκευση σε ζητήματα προσφύγων, παιδικής προστασίας, μη τυπικής εκπαίδευσης, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, κατάρτισης σε επαγγελματίες και υποστήριξης σε παιδιά, νέους και τις οικογένειες τους. Από το 2016 και σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις, το  Δίκτυο δραστηριοποιείται ενεργά στο προσφυγικό και ειδικά τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες παρέχοντας υπηρεσίες αρχικά σε δομές Φιλοξενίας και έπειτα στον αστικό ιστό της Αθήνας, όπου υλοποιούνται έως και σήμερα. Από τον Απρίλιο του 2021, επιλέχθηκε ως ένας από τους βασικούς συνεργάτες του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης για Ασυνόδευτα παιδιά σε επισφαλείς συνθήκες, από την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

 

 

 

 

Share This