Επιλογή Σελίδας

H Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων φέρνει κοντά Έλληνες και πρόσφυγες σεφ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, Έλληνες σεφ και πρόσφυγες μάγειρες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στην κουζίνα από τις 18 έως τις 22 Ιουνίου και θα σερβίρουν τα αγαπημένα τους πιάτα και μενού σε συγκεκριμένα εστιατόρια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και τη Λέσβο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, Έλληνες σεφ και πρόσφυγες μάγειρες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στην κουζίνα από τις 18 έως τις 22 Ιουνίου και θα σερβίρουν τα αγαπημένα τους πιάτα και μενού σε συγκεκριμένα εστιατόρια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και τη Λέσβο. Ελληνικές, συριακές, αφγανικές, ιρακινές, ιρανικές, κονγκολέζικες και μαροκινές γεύσεις θα ενθουσιάσουν όσους επισκεφθούν τα δεκατρία εστιατόρια που ανήκουν σε πρόσφυγες μάγειρες που ζουν στην Ελλάδα ή τους υποδέχονται στην κουζίνα τους για το φεστιβάλ Στην Κουζίνα με τους Πρόσφυγες – Cooking #WithRefugees που οργανώνει φέτος η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Y.A.) μαζί με εταίρους της.

 

Το φεστιβάλ ξεκινάει στη Θεσσαλονίκη στις 18 Ιουνίου με ιρακινές γαστρονομικές προτάσεις που θα μαγειρέψει η Haifa με τον σεφ Μανώλη Παπουτσάκη στο εστιατόριο Χαρούπι.

 

Στην Αθήναθα δοκιμάσουμε πεντανόστιμα και μοναδικά Αφγανικά πιάτα που θα μαγειρέψει ο Farid μαζί με την ομάδα του Δημήτρη Ψαραδάκη στο εστιατόριο Rakor στον Κεραμεικό. Ο σεφ Βασίλης Σπόρος θα φιλοξενήσει στο εστιατόριό του Po’Boys στου Ψυρρή τον Mehrdad και θα ταξιδέψουν τις γευστικές μας αισθήσεις μέχρι το Ιράν. Στις 20 Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το αθηναϊκό κοινό θα μπορεί να απολαύσει συριακά και ποντιακά εδέσματα από τον Barshank και τον Γιώργο Γληνό μέσα από την καντίνα Food Truck που θα βρίσκεται στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης. Η Touria θα μας προσφέρει Μαροκινό street food γεμάτο αρώματα και γεύση στο StrEaters, το πρώτο food court της Αθήνας, όπου θα συνεργαστεί με τον σεφ Μιχάλη Γιαννόπουλο. Η Roaa Sabah, που συμμετείχε στο περσινό αντίστοιχο φεστιβάλ και αποτελεί πλέον μέλος της μαγειρικής οικογένειας του σεφ Βασίλη Σπόρου στο Mama Roux στο Μοναστηράκι, θα υποδεχτεί την Asma και μαζί θα συνδυάσουν υπέροχα τις μυστικές τους συνταγές από το Ιράκ και τη Συρία.

 

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ Στην Κουζίνα με τους Πρόσφυγες – Cooking #WithRefugees, οι λάτρεις του φαγητού θα κληθούν επίσης να δοκιμάσουν πιάτα από εστιατόρια προσφύγων, όπως παραδοσιακή αφγανική κουζίνα στο εστιατόριο Φωλιά του Reza Golami στα Εξάρχεια και ασιατική κουζίνα στο εστιατόριο Golden Phoenix στο Κεφαλάρι, όπου ο ιδιοκτήτης Huy Tang Nguyen θα μας ετοιμάσει σπεσιαλιτέ από την πατρίδα του, το Βιετνάμ.

 

Στη βορειοδυτική Ελλάδα, στα Ιωάννινα, το φεστιβάλ θα παρουσιάσει κουζίνες της Συρίας, του Αφγανιστάν και του Κονγκό από τον Ibrahim, τον Faraidoon και τον Espoir στα εστιατόρια Όμιλος, Πρεσβεία και Το μαγαζάκι που λέγαμε από τις 20 έως τις 22 Ιουνίου.

 

Στο νησί της Λέσβου, όσοι επισκεφθούν το NAN, το πρώτο εστιατόριο στο οποίο εργάζονται πρόσφυγες και ντόπιοι μαζί και μοιράζονται τις συνταγές τους μαζί με την τοπική κοινότητα, θα γευθούν αυθεντικές έθνικ γεύσεις από διάφορα μέρη του κόσμου. Επίσης, ο Mahmood Talaa θα μυήσει τους επισκέπτες του στην πλούσια και μοναδική κουζίνα της Συρίας στο εστιατόριό του Reem στη Μυτιλήνη.

Share This