Επιλογή Σελίδας

«Βρεθήκαμε εκεί από τις πρώτες ώρες μετά τους βομβαρδισμούς και φτιάξαμε το δικό μας ιατρείο με γιατρούς ψυχολόγους και κοινωνιολόγους. Τα παιδιά που φτάνουν στο κέντρο υποδοχής στην περιοχή Κόρτσοβα, ένα παλιό εμπορικό κέντρο, είναι σε πάρα πολύ μεγάλο σοκ.

Πολλά δε μιλάνε, έχουν δει βομβαρδισμούς, έχουν μείνει σε καταφύγια, έχουν μετακινηθεί επί ώρες, είναι τραυματισμένα και πολλά αντιμετώπισαν υποσιτισμό. Πολλές από τις γυναίκες δεν σταματούν να κλαίνε, διότι έχουν αφήσει πίσω τους συζύγους, μπαμπάδες, αδελφούς και φοβούνται για το τι θα τους συμβεί, ενώ πάρα πολύς κόσμος, ανάμεσά τους μωρά και νεογνά, παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα και αφυδάτωση.

Οι πόλεμοι έχουν το ίδιο χρώμα, την ίδια γεύση, δυστυχώς η Ευρώπη δεν άλλαξε τώρα με τα της Ουκρανίας. Είναι η ίδια που ποινικοποιεί την αλληλεγγύη και τους πρόσφυγες. Όμως, μέσα σ’ όλη την ασχήμια του πολέμου, ξεπηδά η αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη πρέπει να εκφραστεί από όλους, αλλά η ευθύνη για τη διαχείριση είναι κυβερνητική.

Η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στέγασης και τα ψυχολογικά θέματα αυτών των ανθρώπων. Σε λίγο καιρό θα τους πουν ότι τα πράγματα καλυτέρεψαν και γυρίστε στην πατρίδας σας»

Ο Γενικός Διευθυντής της INTERSOS Hellas, Απόστολος Βεΐζης την Τρίτη 8 Μαρτίου του 2022 μίλησε στην εκπομπή “Ντάμες Σπαθί” στον ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 9,84”, με την συνέντευξή του αυτή να κοινοποιείται και από την εφημερίδα “Νέα Κρήτη”.

Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν βεβαίως οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και στην τραγωδία που ζει ο ουκρανικός λαός και ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας, τα παιδιά.

Πολλά από αυτά βιώνοντας την αγριότητα του πολέμου έχουν υποστεί σοκ από τις σκληρές εικόνες πολέμου που έχουν αντικρίσει. Καραβάνια προσφύγων τρέπονται σε φυγή αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο σε Πολωνία και Μολδαβία όπου έχουν σπεύσει εκεί ήδη από τις πρώτες μέρες των μαχώς κινητές μονάδες της Intersos.

O Απόστολος Βεΐζης μετέβη πρόσφατα στο πεδίο μαζί με άλλους επαγγελματίες της Οργάνωσης συνδράμωντας στην ανθρωπιστική αποστολή που βοηθάει εκεί.

Η Intersos θέτοντας πάντα σε προτεραιότητα τον άνθρωπο, παρέχει και σε αυτήν την περίπτωση υποστήριξη και ιατρική περίθαλψη σε όποιον έχει ανάγκη!

Βρείτε τα ρεπορτάζ εδώ: https://cutt.ly/dAA0Ay3

https://cutt.ly/0AA08MS

Share This