Επιλογή Σελίδας

Στα πλαίσια της εκπομπής «#Namaste 2o Πρόγραμμα» του ραδιοφωνικού σταθμού 103,7 της ΕΡΤ, στις 5 Μαρτίου του 2022, ο γιατρός και Γενικός Διευθυντής της INTERSOS Hellas, Απόστολος Βεΐζης μίλησε με τη δημοσιογράφο Ιωάννα Νιαώτη για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αποστολή της INTERSOS εκεί.

«Εδώ στα σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία βρίσκεται η ομάδα της INTERSOS σ’ ένα μεγάλο mall όπου 2.000 πρόσφυγες είναι εκεί, και προσπαθούμε να παρέχουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες και πολλά παιδιά. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν κάνει μέχρι και 70 ώρες περπατώντας, συνδυάζοντας μετακίνηση με αυτοκίνητο, με τα πόδια μέσα στο κρύο, χωρίς φαγητό και νερό. Παιδιά τα οποία δεν μιλούν καθώς είναι σοκαρισμένα λόγω των βομβαρδισμών, λόγω του ότι ζούσαν για πάρα πολύ καιρό στα καταφύγια χωρίς να έχουν σωστή τροφή και πραγματικά είναι μία δύσκολη στιγμή γιατί μένουν για λίγο εδώ στην Πολωνία και μετά εξαφανίζονται. Όσοι συρρέουν εδώ, πάνε όσο γίνεται πιο μακριά. Έχουν αφήσει πίσω τους γονείς, τους άντρες τους οι οποίοι πολεμούν και δεν τους επιτρέπεται να φύγουν.

Και είναι από τους λίγους πολέμους που δεν μπορεί να φύγει όλη η οικογένεια. Ακούω γυναίκες που λένε “να αφήσουμε τα παιδιά μας σε κάποιο ασφαλές μέρος, και εμείς να γυρίσουμε πίσω μήπως σωθεί η πατρίδα μας και τα παιδιά μας αυτά επιστρέψουν ξανά”. Ο πόλεμος αυτός είναι μίας γενιάς που χάνεται, που πρέπει να την προστατέψουμε. Ακούγεται λίγο απελπιστικό αλλά είναι αρκετά κοντά στην πόρτα μας και πιθανόν δεν είμαστε προετοιμασμένοι να δούμε τέτοιες εικόνες.

Οι ασθενείς που βλέπουμε καθημερινά είναι άνθρωποι που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, προβλήματα που συνδέονται με το ταξίδι τους, με την εμπόλεμη κατάσταση, και πολλά θέματα ψυχικής υγείας. Η δεύτερη ομάδα της INTERSOS βρίσκεται στα σύνορα της Μολδαβίας με την Ουκρανία κοντά στην Οδησσό όπου και εκεί παρέχουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για τους ανθρώπους οι οποίοι φεύγουν. Οι άνθρωποι μένουν παραπάνω στη Μολδαβία σε σχέση με αυτούς στην Πολωνία. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη κινητικότητα όλων των ανθρώπων όπως και μεγάλη κίνηση αλληλεγγύης.

Πραγματικά, εύχομαι αυτό το κύμα αλληλεγγύης να κρατήσει και να έχει συνέχεια. Βεβαίως, οι ευχές και οι σκέψεις μας είναι στην Ουκρανία όπου γίνονται προσπάθειες από την δική μας την πλευρά να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ήδη τα νοσοκομεία και τις οργανώσεις που δουλεύουν ακόμη εκεί. Υπάρχει και συνεργασία με κάποιες μικρές οργανώσεις για να φτάσει περισσότερη βοήθεια στους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Συνεχίζουμε και ευελπιστώ αυτό το κύμα αλληλεγγύης στην Ευρώπη να επεκταθεί και στους υπόλοιπους πρόσφυγες γιατί πραγματικά όταν μιλάμε για πόλεμο, για πρόσφυγες δεν έχει διαφορά η Ουκρανία με τη Συρία, την Υεμένη, το Κονγκό, το Αφγανιστάν. Νομίζω ότι είτε είναι εδώ κοντά μας είτε λίγο πιο μακριά από ‘μας πρέπει να σκεφτούμε με τον ίδιο τρόπο. Και νομίζω ότι έχουμε τις δυνατότητες, φτάνει να διαθέτουμε και την  πολιτική βούληση να έχουμε όλοι μας έναν καλύτερο κόσμο για να ζήσουμε».

Ακούστε το απόσπασμα εδώ: https://webradio.ert.gr/deytero-programma/namaste-deftero-savvato-05-martiou-2022/

 

 

Share This