Μόνο 26 ώρες στρατιωτικών δαπανών φτάνουν για κάτι τόσο μεγάλο
Η INTERSOS και πάνω από 200 μη κυβερνητικές οργανώσεις συμμετέχουν δυναμικά στο πανανθρώπινο κάλεσμα του ICVA (Διεθνές Συμβούλιο των Εθελοντικών Οργανώσεων) προς όλους τους ηγέτες των κρατών για μία άκρως σοβαρή επιταγή: αυτήν για την εύρεση ουσιαστικής λύσης στο ζήτημα της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που σήμερα πιο πολύ από ποτέ ζητά την άμεση ενεργοποίηση των κυβερνήσεων.
Μόνον 26 ώρες διεθνών στρατιωτικών δαπανών αρκούν για να συγκεντρωθούν τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια που χρειάζονται για όσους έχουν χτυπηθεί από την πείνα, τον λιμό ή τον υποσιτισμό. Ένα μικρό κόστος μπροστά στην ανυπέρβλητη αξία της ζωής, της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας.
Το 2020 ο κώδωνας του κινδύνου σήμανε από τον ΟΗΕ όταν τότε διατυπώθηκε ξεκάθαρα η δυσοίωνη πιθανότητα “βιβλικών λιμών”.
Εν έτει 2021 πια, εύποροι δωρητές ανά την υφήλιο έχουν διαθέσει μόλις ένα 5%[1] στην έκκληση επισιτιστικής βοήθειας σε σχέση με το συνολικό ποσό των 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για τον παραπάνω σκοπό. Η χρηματική ενίσχυση που είναι αναγκαία εν προκειμένω, αντιστοιχεί σχεδόν σε μία μέρα στρατιωτικών δαπανών[2] σε σύγκριση με το υπέρογκο κόστος των 1,9 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που αφιερώνουν ετησίως οι χώρες σε εξοπλιστικά προγράμματα.
Ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι καταρρέουν κάτω από το δυσβάσταχτο βάρος της κατάστασης αυτής. Σε οικουμενική κλίμακα, οι μέσες τιμές των τροφίμων[3]έχουν εκτοξευθεί δυσανάλογα πολύ μέσα σε μία επταετία.
Ο πόλεμος, η βία, οι συγκρούσεις, οι ανισότητες, οι οικολογικές καταστροφές, η αλλαγή του κλίματος και η μάστιγα του COVID-19 ανατροφοδοτούν σε τεράστιο βαθμό την επισιτιστική κρίση. Υεμένη, Αφγανιστάν, Νότιο Σουδάν και Βόρεια Νιγηρία σπαράσσονται από εχθροπραξίες που εξωθούν εκατομμύρια ανθρώπους σε αναγκαστικό υποσιτισμό.
Ένα πλήθος ΜΚΟ κοινοποίησαν μία ανοιχτή επιστολή που προωθήθηκε από το ICVA φέρνοντας προ των ευθυνών τους όλες τις κυβερνήσεις και ζητώντας από αυτές να σπεύσουν άμεσα σε ανακούφιση όσων υποφέρουν από λιμό ώστε να αποτρέψουν περισσότερα από 34 εκατομμύρια άτομα να οδηγηθούν στο όριο της πείνας αυτή τη χρονιά.
Τα τέλη του περασμένου έτους ο ΟΗΕ υπολόγιζε [4] ότι περίπου 270 εκατομμύρια άνθρωποι είτε θα ήταν στα πρόθυρα της πείνας είτε πλήττονταν κιόλας φρικτά από αυτήν. Τώρα πια 174 εκατομμύρια άνθρωποι σε 58 χώρες μόλις που καταφέρνουν να επιβιώσουν ερχόμενοι ολοένα και πιο κοντά στην μοιραία κατάληξη λόγω υποσιτισμού ή έλλειψης τροφής. Με την πάροδο του χρόνου, αν δεν υπάρξει γρήγορη και αποτελεσματική ανταπόκριση στο θέμα, τα νούμερα αυτά θα σκαρφαλώσουν ακόμη πιο ψηλά.
Ο Γενικός Διευθυντής της INTERSOS Hellas, Απόστολος Βεΐζης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η επισιτιστική ανασφάλεια, η πείνα και ο υποσιτισμός είναι χρόνιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που βιώνει ο κόσμος εδώ και πολλά χρόνια. Η πανδημία, η οικονομική ύφεση και ο αυξανόμενος αντίκτυπος των συγκρούσεων επιφέρει ολέθριες συνέπειες στους ανθρώπους. Το βλέπουμε στα προγράμματά μας σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Δεν έχουμε πλέον χρόνο να περιμένουμε. Είναι η ώρα για δράση. Δεν μπορούμε να αφήσουμε εκατομμύρια ανθρώπους να πεθάνουν από ασιτία. Η πρόσβαση σε φαγητό δεν είναι πολυτέλεια. Όλοι αξίζουν πρόσβαση στη ζωή»..
[1] https://fts.unocha.org/appeals/overview/2021
[2] https://www.sipri.org/media/press-release/2020/global-military-expenditure-sees-largest-annual-increase-decade-says-sipri-reaching-1917-billion
[3] http://www.fao.org/worldfoodsituation/foodpricesindex/en/
*Tο κείμενο αυτό γράφτηκε από την INTERSOS Hellas και δημοσιεύθηκε στο site propago.gr με αφορμή την Ανοιχτή Επιστολή του ICVA, κάλεσμα 200 οργανώσεων σε όλα τα κράτη για άμεση δράση κατά της επισιτιστκής κρίσης.