Επιλογή Σελίδας

Μαθήματα Ελληνικών

Για χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας αποτελεί προτεραιότητα. Η γνώση της ελληνικής γλώσσας αποτελεί το πρώτο βήμα για την ομαλή ενσωμάτωση και εργαλείο για την ανεξαρτησία. Η εκμάθηση της τοπικής γλώσσας επιτρέπει την κοινωνική, πολιτισμική και οικονομική ένταξη.

Η INTERSOS Hellas, σε συνεργασία με τοπικές οργανώσεις, στην Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα αναδεικνύει την σημασία της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας από τους ενήλικες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, με σκοπό την προετοιμασία τους για το κρατικό πιστοποιητικό ελληνομάθειας.

Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Η INTERSOS Hellas, στο πλαίσιο υποστήριξης της διαδικασίας ένταξης των δικαιούχων, έχει δρομολογήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα συμβουλευτικής σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα για την εύρεση εργασίας. Οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τα εφόδια για να εξοικειωθούν με την ελληνική αγορά εργασίας και για να ξεκινήσουν το επαγγελματικό τους ταξίδι στην Ελλάδα.

Κατά την διάρκεια της εν λόγω προπαρασκευαστικής περιόδου, οι δικαιούχοι εφοδιάζονται με όλα τα εργαλεία που χρειάζονται προκειμένου να θέσουν, να επιλέξουν και να στοχεύσουν συγκεκριμένους επαγγελματικούς  στόχους στο πλαίσιο της αναζήτησης εργασίας, σύμφωνα με το προφίλ τους. Μέσα από προσπάθεια που καταβάλουν οι ίδιοι και την προσωπική τους εμπειρία θα αποκτήσουν ανεξαρτησία για να αναζητήσουν την ιδανική επαγγελματική ενασχόληση.

  Εκστρατείες και Εκδηλώσεις

7ο Φεστιβάλ Πολυγλωσσίας

Η ΙNTERSOS Hellas συμμετείχε στο 7ο Φεστιβάλ Πολυγλωσσίας που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης στις 17-19 Μαΐου για την προώθηση της γλωσσικής και πολιτιστικής πολυμορφίας.

Η INTERSOS Hellas συμμετείχε παρουσιάζοντας μία πολυπολιτισμική βιβλιοθήκη και μία έκθεση φωτογραφίας στο πλαίσιο της ανάδειξης και προώθησης της ειρηνικής συνύπαρξης.

Παγκόσμια Ημέρας Προσφύγων

Η INTERSOS Hellas συμμετείχε στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων στα Ιωάννινα:

  • με την δημιουργία ενός συμμετοχικού γλυπτού από ανακυκλώσιμα υλικά. Το γλυπτό δημιουργήθηκε υπό τις οδηγίες του διάσημου γλύπτη κ. Θεόδωρου Παπαγιάννη
  • με την έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Στερεότυπα Φύλου υπό Αμφισβήτηση»
  • με το φεστιβάλ φαγητού σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τοπικά εστιατόρια

Job Festival 2019

Η INTERSOS Hellas συμμετείχε στο «Thessaloniki #JobFestival» που διοργάνωσε το Skywalker.gr, στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης στις 8 και 9 Νοεμβρίου υλοποιώντας δραστηριότητες ενημέρωσης και δικτύωσης.

Ημέρα Ευαισθητοποίησης κατά της Χρήσης Ουσιών

Η INTERSOS Hellas διοργάνωσε Ημερίδα κατά της χρήσης ουσιών και της κατάχρησης την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου του 2019. Το συνέδριο φιλοξένησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που είναι παρόντες στην Ήπειρο προκειμένου να προτάξει τις ανάγκες των προσφύγων και να συντονίσει τις περαιτέρω δράσεις τους.

Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Πρόνοιας και Μεταναστών κ. Ιωάννης Αϊβατίδης (Δήμος Ιωαννιτών), ο διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης της κρίσης χρηστών Ναρκωτικών και Αλκοόλ, κ. Παναγιωτακόπουλος, εκπρόσωποι του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ΚΕΘΕΑ Ηπείρου, η επιστημονική διευθύντρια του Κέντρου Πρόληψης και Πρόληψης Εξαρτήσεων και εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR GREECE) και τοπικών ΜΚΟ.

«Διαφορετικές ταυτότητες – Ίσα δικαιώματα: Παιδιά πρόσφυγες σε ένα σχολείο για όλους»

Η INTERSOS Hellas υποστηρίζει τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών για την προαγωγή της αποτελεσματικής συνεργασίας, της ανταλλαγής καλών πρακτικών και της συνεχούς εξειδίκευσης των ενδιαφερομένων.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο απευθυνόμενο σε εκπαιδευτικούς που ασχολούνται με την εκπαίδευση παιδιών προσφύγων με θέμα: «Διαφορετικές Ταυτότητες – Ίσα Δικαιώματα: Παιδιά Πρόσφυγες σε ένα Σχολείο για Όλους».

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννιτών και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πρόνοιας και Μεταναστών του Δήμου Ιωαννιτών.

Μαθήματα Ελληνικών – Ημέρα Αποφοίτησης

Η Ημέρα Αποφοίτησης των Μαθημάτων Ελληνικών πραγματοποιήθηκε στις 20 και 23 Δεκεμβρίου σε Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων. Η εκδήλωση καλύφθηκε από τα τοπικά ΜΜΕ.

Όλες ο πλευρές επεσήμαναν την επιτυχή έκβαση του προγράμματος και την υψηλή συμμετοχή/προσέλευση και στις δύο τοποθεσίες, δίνοντας έμφαση στην σημασία της βιώσιμης επέκτασης του και στο μέλλον.

Share This