Στα πλαίσια της καθημερινής ενημερωτικής εκπομπής «Στιγμιότυπα» του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ 100.3, στις 30 Σεπτεμβρίου του 2021 ο γιατρός και Γενικός Διευθυντής της INTERSOS Hellas, Απόστολος Βεΐζης μίλησε με τον δημοσιογράφο Βασίλη Κουφόπουλο εστιάζοντας στην αναγκαιότητα για τον εμβολιασμό προσφύγων, μεταναστών και ανθρώπων χωρίς επίσημα έγγραφα.

Υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

«Η δημόσια υγεία αφορά όλους και πραγματικά αν μιλάμε για τον COVID ο οποίος δεν κάνει διακρίσεις, νομίζω ότι εμείς ως κοινωνία δεν πρέπει να κάνουμε διακρίσεις. Και πρέπει όλοι να έχουν πρόσβαση και προσβασιμότητα στο αγαθό που λέγεται εμβόλιο.

Πρόκειται για μία προσπάθεια, που αυτή τη στιγμή μετά από αρκετούς μήνες δουλειάς, φτάνει στη βουλή πράγμα που θα δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους που δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα να εμβολιαστούν. Βεβαίως, αυτό που πρέπει να προσέξει κανείς είναι να μην το συνδέσει με το νομικό καθεστώς που έχουν στην Ελλάδα.

Άρα, όποιος θα πάει να εμβολιαστεί, δεν θα συλλαμβάνεται. Αυτό είναι το σημαντικό. Και δεύτερον όσο πιο νωρίς εμβολιαστούν οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και οι χωρίς χαρτιά άνθρωποι που ζουν στη χώρα, τόσο καλύτερα θα διαχειριστούμε την πανδημία. Και αυτό δείχνει μία αδυναμία που τα τελευταία δύο χρόνια δεν εντάξαμε στον σχεδιασμό όπως και στην υλοποίηση προγραμμάτων όλους τους ανθρώπους που ζουν στην ελληνική επικράτεια.

Υπάρχουν δύο ζητήματα. Πρέπει να σας πω ότι ο COVID χρησιμοποιήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα για ποινικοποίηση των αιτούντων άσυλο και προσφύγων στις δομές φιλοξενίας όπου οι επιπτώσεις του COVID ήταν τρεις φορές πάνω σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό για τις δομές που ήταν στα νησιά, και δυόμιση φορές πάνω για τις δομές στην ενδοχώρα.

Πάρα πολλοί άνθρωποι δεν έχουν την πληροφορία και τη σωστή ενημέρωση. Έχουν την παραπληροφόρηση από διάφορα στοιχεία. Είμαστε από τις λίγες χώρες όπου η ενημέρωση στον πληθυσμό δεν γίνεται σε διαφορετικές γλώσσες πέραν των ελληνικών και πιθανόν των αγγλικών, αυτό θα έφερνε περισσότερο κόσμο. Και βεβαίως, αν είχαμε ξεπεράσει όπως διάφορες άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα διάφορα διαδικαστικά, διοικητικά ζητήματα με απλοποίηση αυτών των ζητημάτων, νομίζω ο αριθμός των ανθρώπων που θα είχε την ανάγκη, και παράλληλα την θέληση να εμβολιαστεί θα ήταν ακόμα μεγαλύτερος.

Απ’ τη μία, άλλοι που είναι εργάτες της γης, και απ’ την άλλη, άλλοι που φοβούνται το εμβόλιο, είναι δύο κοινότητες που διασταυρώνονται. Και νομίζω ότι όλοι μας στην καθημερινότητά μας παίρνουμε και δίνουμε ο ένας στον άλλον. Αυτή τη στιγμή, ο στόχος που πρέπει να έχουμε όταν σχεδιάζουμε οποιαδήποτε παρέμβαση πρέπει να είναι ο άνθρωπος, χωρίς αυτό να εξαρτάται απ’ το χρώμα, τη γλώσσα των ανθρώπων.

Και πιστεύω ότι η ορθή διαχείριση αυτών των μονάδων κάποια στιγμή στην ελληνική επαρχία και στην Πελοπόννησο ή στην Κρήτη είτε στην Θεσσαλία είτε στην Ήπειρο πρέπει να γίνει. Υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες γης οι οποίοι στην ουσία είναι απομονωμένοι σε κακές συνθήκες διαβίωσης, συνωστισμό πράγμα που σημαίνει ότι είναι σε ακόμη μεγαλύτερο ρίσκο όσον αφορά στον COVID.

Οι ενέργειες λοιπόν, που πρέπει να γίνουν είναι ότι πρέπει να πάμε ουσιαστικά εμείς και μ’ αυτόν τον τρόπο θα δώσουμε τη δυνατότητα όχι μόνο στους ανθρώπους να πάνε στα κέντρα υγείας, αλλά νομίζω ότι η σκέψη που προβλέπεται σ’ αυτό το σχέδιο νόμου, είναι να δοθεί η δυνατότητα στα δημοτικά ιατρεία ή στις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών να πηγαίνουν εκεί με κινητές μονάδες για να επισπεύσουν τη διαδικασία του εμβολιασμού.

Δεν περισσεύει κανείς σε αυτήν την πανδημία. Αυτή τη στιγμή, στον σχεδιασμό μας γι’ αυτή και την επόμενη, και οποιαδήποτε (πανδημία) έρθει, αν έχουμε τους σωστούς μηχανισμούς στη θέση τους αλλά και τις σωστές αντιδράσεις, νομίζω ότι θα έχουμε λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις στον πληθυσμό είτε για τη νόσηση είτε για τον αριθμό των θανάτων. Νομίζω ότι η δημόσια υγεία είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας και η κοινωνία βάσει των προτεραιοτήτων και των δυνατοτήτων που έχει πρέπει να επενδύει σωστά. Στη δημόσια υγεία δεν μπορείς να αφήσεις κανέναν απ’ έξω».

https://www.skairadio.gr/stigmiotypa/episode-2021-09-30

Share This