Την Δευτέρα 09/03/2020, εγκαινιάστηκε στη δομή της Αγίας Ελένης στα Ιωάννινα ένας χώρος αποκλειστικά για γυναίκες! Στο χώρο αυτό, γυναίκες και κορίτσια που διαμένουν στην δομή  θα έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν λίγες ώρες μακριά από τις καθημερινές τους υποχρεώσεις.

Τα εγκαίνια του  Female Friendly Space έγιναν με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων της γυναίκας. Ας θυμηθούμε όμως πως συνδέθηκε η 8η Μαρτίου με τις διεκδικήσεις των γυναικών για ισότητα και ελευθερία.

Το 1977, ο ΟΗΕ θεσπίζει την 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων της γυναίκας, ανοίγοντας το πεδίο της διεκδίκησης τους και  διευρύνοντας το διάλογο για τη θέση της γυναίκας και την κατασκευή της έμφυλης ταυτότητας. Μετά από σειρά διεκδικήσεων, ορισμένα εξ αυτών κατοχυρώθηκαν στο δυτικό κόσμο, ενώ οι αγώνες διεκδίκησης  για  τη σωματική ακεραιότητα και αυτονομία, την  ελεύθερια από τη σεξουαλική βία, την αναπαραγωγή, την ισότητα απέναντι στο νόμο και την εργασία, συνεχίζονται.

Πολλά  από αυτά, που φαίνονται αυτονόητα για τις γυναίκες που προέρχονται από τη δυτική κουλτούρα, φαντάζουν αδιανόητα για την ανατολική, όπου τα δικαιώματα των γυναικών παραβιάζονται κατάφωρα ενώ εκλείπει η  γνώση για την υπαρξή τους. Η παραβίαση των δικαιωμάτων της γυναίκας αποτελεί έκφραση της έμφυλη βίας και μπορεί να οδηγήσει στην καταπίεση τους, στον κοινωνικό αποκλεισμό τους και σε επιβλαβείς επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Επιπλέον διαιωνίζει και ενισχύει την κουλτούρα της ανισότητας και τις σχέσεις εξουσίας μεταξύ των φύλων.

Στα πλαίσια της δραστηριοποίησης της Intersos Hellas στους τομείς της πρόληψης και απόκρισης στην έμφυλη Βία,  ξεκίνησε και η λειτουργία του Ασφαλούς Χώρου για γυναίκες και κορίτσια (Female Friendly Space),  στη δομή της Αγίας Ελένης, με σκοπό την ασφαλή έκφραση της γυναικείας ταυτότητας και την ενδυνάμωση των γυναικών.