Ο Γενικός Διευθυντής της INTERSOS Hellas, Απόστολος Βεΐζης μίλησε με τον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη στην εκπομπή “Αντιθέσεις στην ΚΡΗΤΗ TV” του τηλεοπτικού σταθμού “Kρήτη TV”, όπου ανέλυσε ζητήματα που αφορούν στον άγριο πόλεμο από τον οποίο πλήττεται η Ουκρανία καθώς και για τις βαρύτατες συνέπειες που υφίσταται ο λαός αυτής της χώρας.
«Η εικόνα που κατέγραψα ο ίδιος, και που έχουν και οι συνάδελφοι της Intersos στα σύνορα της Μολδαβίας με την Ουκρανία και της Πολωνίας με την Ουκρανία, είναι πάρα πολύ δύσκολη. Από πολύ νωρίς η δική μας η ομάδα βρίσκεται εκεί ενώ πρόσφατα έφτασε και μέσα στην Ουκρανία. Μετράμε αυτή τη στιγμή πάνω από 2.500.000 ανθρώπους που έχουν περάσει τα σύνορα στις γειτονικές χώρες. Περίπου 2 με 3 εκατομμύρια είναι εκτοπισμένοι άνθρωποι μέσα στη χώρα και βεβαίως στο σύνολό τους 44 εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι στην ουσία είναι μέρος της Δημοκρατίας της Ουκρανίας.
Οι εικόνες οι οποίες καταφράφουμε στα σύνορα είναι πραγματικά σοκαριστικές με παιδιά τα οποία δεν είχαν καμιά έκφραση, δεν μιλούσαν, και με μητέρες που τις έφερναν στο ιατρείο με το ερώτημα “Γιατί το παιδί μου δεν μιλάει;” ενώ όταν απευθυνόσουν στη μητέρα έβαζε τα κλάματα. Τα παιδιά όταν έβλεπαν το θερμόμετρο για τη μέτρηση της θερμοκρασία τους, νόμιζαν ότι έβλεπαν μπροστά τους ένα όπλο και φοβόντουσαν. Η κατάσταση αυτή είναι ο πόλεμος μίας χαμένης γενιάς για την οποία γίνεται προσπάθεια να την προστατέψουμε, όπου οι πατεράδες έχουν μείνει πίσω να πολεμούν και οι μητέρες έχουν πάρει τα παιδιά τους να τα σώσουν. Είχαμε αρκετές μητέρες που μας έλεγαν «πάρτε τα παιδιά να σωθούν και εμείς θα γυρίσουμε πίσω μήπως σωθεί αυτή η χώρα και βρούνε κάποιο μέλλον».
Βέβαια, έχω την αίσθηση ότι αυτοί οι άνθρωποι πάνε κάπου χωρίς να ξέρουν που θα πάνε εν τέλει. Πέρα από μία γενικότερη τοποθέτηση της Ευρώπης καλώς ορίζουμε τους Ουκρανούς πρόσφυγες, τα αδέρφια μας, τους χριστιανούς, τους ξανθούς κλ.π. θεωρώ ότι η εικόνα που βλέπει κανείς είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί κάπου χάνονται στο βάθος και αυτό το βάθος είναι πάρα πολύ μακριά. Και όταν θα σταματήσει όλο αυτό να προβάλλεται και να γίνεται λόγος στα μέσα για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, τότε φοβάμαι ότι η κατάστασή τους θα είναι ακόμη πιο δύσκολη.
Το 2015 στην Ελλάδα το ονομάσαμε μια προσφυγική κρίση που μόνο προσφυγική κρίση δεν ήταν, και ξαφνικά το 2.500.000 έγινε “καλώς ορίσατε, δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα”. Η Ευρώπη έδειξε αυτή τη φορά ότι μπορεί και όταν θέλει να κάνει πράγματα, κινεί τα πάντα. Ήδη βγήκαν οι αποφάσεις εχθές από τους ηγέτες στην Ευρώπη, στο Στρασβούργο όπου αναφέρονται στο πόσα εκατομμύρια θα πάρει η Ουκρανία και οι γειτονικές χώρες, οδηγίες που έχουν δοθεί στα σύνορα να προστατευτούν αυτοί οι άνθρωποι. Και αυτή τη στιγμή, ας μου επιτραπεί να πω ότι έχει ξεκινήσει μία συστηματική προπαγάνδα από όλες τις κυβερνήσεις οι οποίες καλούν τους δήμους, την Κοινωνία των Πολιτών και ζητούν να αγκαλιάσουν τους πρόσφυγες. Μάλιστα, έχει βγει σε πολλές χώρες μία πλατφόρμα “Βοηθάμε την Ουκρανία”. Υπάρχουν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι φράσεις “Αγκαλιάζουμε τους πρόσφυγες”. Νομίζω ότι πρόσφυγες που είναι στα σύνορα της Πολωνίας και της Λευκορωσίας, την ίδια στιγμή που πρόσφυγες επαναπροωθούνται στη Χίο, τη Σάμο και στον Έβρο, ενώ τα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα μετατρέπονται σε κλειστά κέντρα όπως ήταν το σημερινό στον Κατσικά των Ιωαννίνων όπως ήταν της Σάμου και το επόμενο στη Λέσβο.
Άρα, μιλάμε για ένα προσφυγικό και μια αλληλεγγύη à la carte. Θεωρώ ότι οι ίδιες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που μιλούσαν για υβριδικό πόλεμο, ότι οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών είναι κομμάτι του δικτύου των ανθρώπων που είναι διακινητές, άρα ποινικοποίησαν από την πρώτη στιγμή τους πρόσφυγες αλλά και την ίδια την αλληλεγγύη, και ξαφνικά έχουν βάλει έναν μανδύα του καλωσορίσματος όπου ξανακαλούν την Κοινωνία των Πολιτών όχι μόνον να υποδεχτεί τους ανθρώπους εξ΄Ανατολάς αλλά κι αυτούς τους δυτικούς. Οι κυβερνήσεις αυτές το κάνουν αυτό καθαρά για πολιτικούς και όχι για ανθρωπιστικούς λόγους. Για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι άνθρωποι αυτοί είναι απλώς αριθμοί, το πέρασμα μίας πολιτικής αντζέντας η οποία δεν θα αλλάξει κάτι την επόμενη μέρα και αυτό εμένα με ανησυχεί και νομίζω ότι οι όλοι πολίτες που καθημερινά αναδεικνύουν την αλληλεγγύη διότι πάντα το έκαναν, οι Έλληνες και άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες πάντα έδειχναν την αλληλεγγύη τους, νομίζω ότι αυτή η αλληλεγγύη θα προδοθεί γιατί πρέπει να ζητήσουν από τις δικές τους κυβερνήσεις να αλλάξουν τα μυαλά τους και τις πολιτικές που εφαρμόζουμε. Διαφορετικά θα έχουμε αυτό το δράμα να γιγαντώνεται κι αν αυτή τη στιγμή χτυπάει την πόρτα της Ουκρανίας, φοβάμαι ότι η επόμενη πόρτα θα είναι ακόμη πιο κοντά…
Εμένα προσωπικά αυτό που μου έχει μείνει από αυτόν τον πόλεμο είναι τα παιδιά. Βεβαίως, ο κάθε πόλεμος έχει το ίδιο χρώμα, την ίδια γεύση. Αυτά τα παιδιά όμως που έχω δει στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας είναι κάτι το οποίο εμένα μ’ έχει σοκάρει. Αυτή η κατάσταση που αυτά τα παιδιά ζούσαν κάτω από τους βομβαρδισμούς, στα υπόγεια, έπρεπε να περπατούν μέρες ολόκληρες κι αυτή τη στιγμή είναι σε μία κατάσταση όπου δεν ξέρουν ποια θα είναι η επόμενη μέρα γι’ αυτά. Αν αυτά τα παιδιά σωθούν, βεβαίως να μην ξεχνάμε και τις υπόλοιπες γενιές γιατί και αυτές χρειάζονται για να στηρίξουν αυτά τα παιδιά.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί είναι απόντες από τη φάση της αξιόπιστης καταγραφής. Καταγραφή δεν υπάρχει όσον αφορά στο θέμα ασυνόδευτων ανηλίκων. “Μπαίνουμε και περνάμε” αυτό υπάρχει και οι αριθμοί. Οπότε το καλωσόρισμα που τους απευθύνουμε δεν χρειάζεται γιατί αργότερα θα μιλάμε πάλι για παιδιά που χάθηκαν, που δεν ξέρουμε που πήγαν. Και νομίζω ότι είναι πολύ εύκολο κάποιοι άλλοι άνθρωποι οι οποίοι πραγματικά δεν έχουν κανένα ανθρωπιστικό μανδύα να εντάξουν μέσα και τη σωματεμπορία και αλλά πράγματα.
Δεν υπάρχει λοιπόν, καμία δικαιολογία είτε επειδή είναι μία εμπόλεμη είτε μια έκτακτη κατάσταση, αλλά υπάρχει απροετοιμασία της Ευρώπης ενώ είναι εφικτό να διαχειριστεί καταστάσεις και για τους δικούς της πολίτες όπως και για τους πολίτες που αυτή τη στιγμή τους ονομάζει πρόσφυγες και τους δέχεται στο έδαφός της».
Βρείτε την εκπομπή εδώ: https://youtu.be/xjba5oamCOo?t=2860