Στην Ιταλία, ξένοι εποχικά εργαζόμενοι αποκλείονται όλο και περισσότερο από την κοινωνία και το σύστημα υγείας. Εκτός από τα προβλήματα της εργασιακής εκμετάλλευσης και της επισφαλούς στέγασης, υπάρχει επίσης και ο COVID-19.
Η καλοκαιρινή σεζόν πλησιάζει και οι άτυποι οικισμοί στην ύπαιθρο είναι γεμάτοι με τις νέες αφίξεις της σεζόν. Ο Αύγουστος είναι η περίοδος συγκομιδής ντομάτας και κάθε χρόνο, χιλιάδες εποχικά εργαζόμενοι στη γεωργία συρρέουν στην εξοχή γύρω από την πόλη Foggia, την λεγόμενη Capitanata. Μόνο στο Borgo Mezzanone, έναν από τους μεγαλύτερους οικισμούς της περιοχής, υπάρχουν περίπου 3.000 εργαζόμενοι που αναγκάζονται να ζήσουν σε επισφαλείς συνθήκες υγιεινής. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όταν ξεκίνησε το λεγόμενο «μορατόριουμ», τίποτα δεν άλλαξε.
Νομιμοποίηση, μία χαμένη ευκαιρία
Οι περισσότεροι από τους ξένους εργάτες στον αγροτικό τομέα που ζουν στα γκέτο στην περιοχή Foggiano βρίσκονται στην Ιταλία για πολλά χρόνια, αλλά εξακολουθούν να είναι παράτυποι. Το περασμένο καλοκαίρι, η διάταξη για τη νομιμοποίηση αλλοδαπών στην Ιταλία αποδείχθηκε χαμένη ευκαιρία: λόγω των πάρα πολλών ορίων που θέτει η ίδια η διάταξη, πολύ λίγοι άνθρωποι μπόρεσαν να υποβάλουν αίτηση για νομιμοποίηση σε σύγκριση με τον πραγματικό αριθμό ατόμων που θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση σε αυτό. Οι εργάτες συνεχίζουν να εργάζονται παράνομα, χωρίς συμβάσεις και ασφάλεια, μερικές φορές με κάποιο είδος συμβολαίου αλλά όχι κανονικό.
Ο COVID-19 είναι ένα από τα πολλά άλλα υφιστάμενα προβλήματα
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η πανδημία είναι ένα μόνο από τα πολλά άλλα υφιστάμενα προβλήματα. Σε όλη τη χώρα, ακόμη και στα γκέτο στο Foggiano, πολλοί άνθρωποι έχουν διαγνωστεί θετικοί στο COVID-19 και στο Borgo Mezzanone, από τον Μάρτιο, έχουν τη δυνατότητα, εάν δεν έχουν συμπτώματα, να παραμείνουν απομονωμένοι σε κοντέινερ που τοποθετούνται στην τοποθεσία της πρώην CARA. Αλλά η κατάσταση για αυτούς τους ανθρώπους είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί από ό, τι για άλλους: σε αυτό το καθεστώς διαβίωσης είναι σχεδόν αδύνατον να εφαρμοστούν οι κανόνες πρόληψης, να κρατιούνται οι αποστάσεις, να υπάρχει πάντα το πλύσιμο των χεριών και η πρόσβαση σε μέσα προστασίας. Σε περίπτωση απομόνωσης, οι άνθρωποι αναγκάζονται να μην εργαστούν και, χωρίς σύμβαση, δεν προστατεύονται καθόλου.
Επιπλέον, αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τη δομική βία και την εκμετάλλευση σε καθημερινή βάση με τη σωματική και ψυχική τους υγεία να επηρεάζονται αναπόφευκτα. Έτσι, ο COVID-19 είναι ένας περαιτέρω παράγοντας αποκλεισμού και απομόνωσης που συσκοτίζει περισσότερο τις ανάγκες και ενισχύει τις ανισότητες τόσο σε κοινωνικό όσο και σε επίπεδο υγείας.
Το μέτρο νομιμοποίησης είχε ως στόχο την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών για την υγεία: τη νομιμοποίηση ατόμων που ζουν σαν να είναι αόρατοι, για να ανοίξει πια ο δρόμος προς την πρόσβασή τους στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας. Εκτός από το ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη η πολυπλοκότητα του φαινομένου της επαγγελματικής εκμετάλλευσης, ωστόσο, η διάταξη, σχεδόν ένα έτος μετά την έναρξη ισχύος της, εξακολουθεί να είναι εντελώς λανθασμένη. Από το το πρόγραμμα καταγραφής που πραγματοποιήθηκε χάρη στην εκστρατεία «ERO STRANIERO», προέκυψε ότι από τις 16 Φεβρουαρίου 2021, έξι μήνες μετά το κλείσιμο του παραθύρου για εμφάνιση, μόνο το 5% των 207.000 αιτήσεων που υποβλήθηκαν έφτασαν στο τελικό στάδιο της διαδικασίας. Πρόκειται για ένα απαράδεκτο αδιέξοδο, ειδικά όσον αφορά στο συνεχές κατεπείγον της κατάστασης στο πεδίο της υγείας.
Είμαστε στην πρώτη γραμμή για να συνδράμουμε τους πιο περιθωριοποιημένους ανθρώπους
Εργαζόμαστε στα γκέτο Capitanata από το 2018 προσφέροντας αρωγή κοινωνικού και υγειονομικού χαρακτήρα κάτι που επιτυγχάνεται μέσω κινητών κλινικών. Με το ξέσπασμα της επιδημίας, όλες οι δράσεις έχουν ενισχυθεί και αναβαθμιστεί εκ νέου, σε συντονισμό με τις υγειονομικές αρχές της περιοχής, σχετικά με την πρόληψη και τη διαχείριση θετικών περιπτώσεων COVID-19. Από τον Φεβρουάριο του 2020, η ομάδα μας πραγματοποιεί επισκέψεις αξιολόγησης της επικινδυνότητας που απορρέει από τον COVID-19, αυξάνοντας τις κινήσεις ευαισθητοποίησης σχετικά με μέτρα πρόληψης και διανομές εξοπλισμού υγιεινής. Όλες οι δραστηριότητες συνοδεύονταν από διαρκή διάλογο με τοπικά όργανα, γεγονός που επέτρεψε στην INTERSOS, ήδη τους πρώτους μήνες της έκτακτης ανάγκης, να εξασφαλίσει από την Περιφέρεια της Απουλίας την εγκατάσταση δεξαμενών που εγγυόνταν την πρόσβαση σε πόσιμο νερό σε όλους τους οικισμούς της περιοχής.
Η παρέμβαση της INTERSOS για την καταπολέμηση του COVID-19 υπέρ των πιο περιθωριοποιημένων πληθυσμιακών ομάδων αποτυπώνεται στην έκθεση “Unequal Pandemic” / «Άνιση πανδημία».
Παρακάτω μπορείτε να βρείτε την αντίστοιχη Έκθεση και το σχετικό άρθρο στα αγγλικά:
https://www.intersos.org/wp-content/uploads/2021/03/AN-UNEQUAL-PANDEMIC-INTERSOS.pdf